Zdravím,
zkoušela jsem péct rohlíky a musím říct, že jsou fakt skvělý! Přijde mi, že vydrží čerstvější i déle než rohlíky kupované v obchodě. Jsou i malinko hutnější mi přijde.
Recept
Suroviny:
- 400g hladké mouky
- 100g špaldové mouky
- 300ml vlažného mléka
- 60g oleje
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 1/2 lžičky cukru
- sůl
Postup:
Droždí dáme do menší misky, posypeme cukrem, rozšťoucháme vidličkou a zalijeme 1/3 vlažného mléka. Necháme 10 minut zpěnit kvásek.
Smícháme zbylé suroviny + kvásek. Můžete jej vložit do hnětacího robota. Já se to hnětla rukama (jako za starých časů!). Těsto by mělo být hebké a téměř nelepivé.
Těsto vložíme do mísy vytřené olejem a zakryjeme fólií nebo kuchyňskou utěrkou. Při pokojové teplotě necháme kynout cca 45 minut.
No, na internetu naleznete spousta chytáku, jak vytvořit rohlíky. 😀 Přiznám se, že mně to asi úplně nevyšlo a pak už jsem to dělala, jak jsem chtěla. Takže jsem těsto rozválela a snažila se vyřezat trojúhelníčky. Poté jsem od nejširší strany trojúhelníku rolovala až po tu nejužší. Bude to vypadat jako malé croissantíky.
Rohlíčky jsem nechala ještě kynout na plechu 20 minut. Pečeme v troubě při 190 stupních.
Nejprve 10, poté je pomažeme vodou se solí (100ml vody a lžíce soli). Obrátíme plech a pečeme dalších 10 minut.
Jestli někdo bude rohlíčky zkoušet, určitě mi pošlete výsledky! <3
Přeji krásné pondělí, M.
2 Komentáře
Domácí rohlíčky znám od babičky a chutnají fakt božsky! 😍 Tak třeba vyzkoušíme tvůj recept!!
Ty vypadají dobře, povedly se ti! Když jsme byli všichni v karanténě a docházelo nám pečivo, také jsem pekla rohlíky a musím říct, že mi chutnaly víc než z obchodu 😅. Pekla jsem je podle Kačky (smoothcoking) a byly vynikající!