V dnešním článku vám maličko přiblížím firmu Crunchy. Firma Crunchy.cz je průkopníkem entomofagie v České republice. Entomofagie je využití hmyzu jako potraviny. Jejími zakladateli jsou Milan Václavík, známý hmyzí kuchař a propagátor entomofagie, a Jakub Filip, majitel cestovatelské restaurace Klub cestovatelů.
V roce 2015 vydali knihu „Hmyz na talíři“ a v roce 2021 založili firmu Crunchy s.r.o., která se specializuje na zpracování hmyzu, hlavně potemníka moučného. V roce 2023 rozšířili svůj sortiment o nové hmyzí produkty – proteinové hmyzí tyčinky, čokoládu, hmyzí chipsy a cvrčka domácího.
Na svých stránkách píší, že cvrčci chutnají jako oříšky nebo chipsíky. Jako chipsy ano, oříšky jsem tam zas tolik necítila. Jedna příchuť mi chutnala trošku jako pytlíková hrášková polévka. Není to myšleno zle, bylo to docela dobré. Myslím, že to byla příchuť slanina. Naopak příchuť extra sýr chutnala jako popcorn šunka/sýr – lahůdka! A česnekový červíci chutnali také dobře. Přiznám se, že cvrčci mi chutnali asi méně a navíc tam už je vidět, že to je hmyz a mají i větší oči! 😀 Například příchuť jarní cibulka mi moc nešmakovala.
Co musím pochválit, tak je design obalů!
Hmyz obsahuje minerály, vitamíny, železo a zinek. Díky nim se tvoří svalová hmota a tělo se lépe regeneruje. Hmyz je také bohatý na nenasycené mastné kyseliny.
Chov takového hmyzu nevyžaduje moc vody (na 1kg hmyzu vystačí 2l vody). Tímto je hmyz udržitelnou a šetrnou alternativou proteinu. Navíc je přímo chován v Česku.
Lízátko jsem nechutnala. Mléčná čokoláda s červíky je za mě v pohodě. Nebo takhle, na mě stále moc sladká. Myslím, že by mi chutnala více jejich hořká varianta. Červíci v čokoládě chutnají spíše jako burizony.
Podle mě, jako taková svačinka nebo zdravější snack k televizi, úplně super. Nebo to můžete využít na cesty či ochutnávkový dárek k nadcházejícím Vánocům, hih.
Co na to říkáte? Ochutnali jste někdy červíky a cvrčky nebo dokonce jiný hmyz? Máte v plánu to zkusit?
8 Komentáře
Ježiši já to nemůžu ani vidět. 😀 Ale jednou jsem se překonala s ochutnala jednoho malého sušeného červíka a chutnal jako arašíd. 😀 Ale více už jsem jich do pusy nedala.
Ale věřím, že spoustu lidí je miluje a vždy si na nich pochutnají. 🙂
Tyjo, já v tom tu oříškovou chuť prostě necítím. 😀
Já mám doma červy v chilli, vím, že je to dobré, ochutnávala jsem už jinou verzi, ale nějak se mi do toho nechce 😀
Nedivím se 😀 Taky mi asi jednou stačilo.
Párkrát jsem hmyz ochutnávala, ale protože obecně nejsem fanynkou slaných křupek, ale spíše sáhnu po sladkém, tak mě hmyzáci zas tak neuchvátili. Ráda ovšem cvrčky a podobné zobání dávám jako dárky k narozeninám, je to něco originálního a zvlášť u těch, co si drží linii a sypou protein, mívají úspěch.
Jako dárek to je určitě skvělý!
Hmyz jsem ještě nechutnala. Asi k tomu zatím nebyl důvod. Ale jednou bych ho třeba i ochutnala, až bude příležitost
Určitě se nějaká naskytne. 🙂